" DE POTI SA MA AJUTI, NU-NTOARCE CAPUL,

IN LOCUL MEU PUTEA FI ALTUL,

PUTEA FI CHIAR COPILUL TAU

CE BINE CA NU E....SUNT EU... "

marți, 14 iunie 2011

SCRISOARE DESCHISA: "Nu ii ocoliti in parc pe copiii nostri cu autism"

Recent, parintii micutilor cu autism au transmis mamicilor si taticilor care au copii normali o scrisoare deschisa prin care ii roaga sa fie binevoitori. Ii redam si noi continutul, pentru ca merita sa fie citita:
„In marea lor majoritate, copiii cu autism nu au parte de o copilarie fericita, asa cum fiecare copil o merita. Au dificultati in comunicarea sociala, in relationarea cu ceilalti copii de varsta lor sau cu adultii, dificultati in imaginatia sociala (au interese limitate, activitatile lor pot fi repetitive, stereotipe, caci nu stiu cum sa se joace cu jucariile sau cu ceilalti), multi au dificultati senzoriale (pot fi mai sensibili decat un copil obisnuit la sunete, lumina, atingere, pot avea probleme de echilibru). Toate acestea le fac invatarea mult mai dificila, la fel si integrarea in scoala si societate. Viata de zi cu zi este o lupta si un imens efort pentru ei, caci trebuie sa invete pas cu pas, prin abordari speciale, dificile pentru ei, tot ce un copil obisnuit, prinde din zbor din experientele zilnice. Viata este si mai grea pentru parintii lor.

Familiile copiilor cu autism resimt zi de zi aceste dificultati ale copilului, trebuie sa faca fata consecintelor acestor dificultati, problemelor ce apar la tot pasul acasa, la scoala si in comunitate. Atunci cand sunt pe strada, in autobuz, in magazin, la biserica, intr-o sala de spectacol, ba chiar si in scoala de masa, locuri unde oamenii nu cunosc problemele copiilor cu autism, parintii au parte de reactii de respingere, de dojenire ca nu si-au educat copilul, daca acesta are manifestari de furie etc, sau de compatimire. Daca va puteti imagina cum se simt…
Acesti parinti isi doresc cu ardoare altceva: intelegerea faptului ca copilul lor nu poate sa se poarte ca toti ceilalti pentru ca este altfel, respectul din partea celorlalti si nu compatimirea, dar si sprijinul in situatii problematice sau de criza ale copilului.
Daca ii intrebati pe parintii copiilor cu autism ce isi doresc cel mai mult pentru copilul lor, mai toti va vor spune: sa aiba prieteni. insa cei mai multi nu au prietene, traiesc in izolare sau au parte chiar de batjocura celorlalti copii, ceea ce este dureros si cu consecinte grave asupra starii sale psihice.
Daca sunteti parinti sau bunici ai unui copil tipic, obisnuit, va rugam si va invitam sa nu ii ocoliti in parc pe copiii nostri cu autism, sa nu va speriati de includerea lor in clasa sau scoala unde invata copilul dumneavoastra, sa va invatati copilul sa fie pozitiv si de sustinere fata de cei care nu sunt la fel ca el. in acest fel, ii puteti invata pe copii sa fie OAMENI!” (Sursa: Autism Romania)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu